logo dierenkliniek

Voorlichting konijnen

Koppelen van konijnen

Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Het is daarom vaak aan te bevelen om twee konijnen samen te houden. Doorgaans gaat een combinatie van een gecastreerde man en een (gesteriliseerde) vrouw het beste. Het beste is om twee jonge of twee volwassen konijnen te koppelen. Dit omdat een volwassen konijn veel te dominant is voor een jong konijntje en ernstige verwondingen kan aanbrengen.

Schaft u de konijntjes op jonge leeftijd aan, houdt er dan wel rekening mee dat ze al op 3-4 maanden leeftijd geslachtsrijp kunnen zijn en u ze dan even uit elkaar moet halen. Castratie van de man (rammelaar) kan op 4-5 maanden leeftijd en sterilisatie van het vrouwtje (voedster) vanaf 6 maanden leeftijd. Sterilisatie van de voedster is altijd aan te raden ivm met baarmoedertumoren. Ook de combinaties van twee mannetjes of twee vrouwtjes zijn mogelijk, maar er kunnen wel gevechten gaan uitbreken als de hormonen gaan opspelen. Castratie en sterilisatie zijn echt noodzakelijk. Konijnen die eenmaal gevochten hebben kunnen later vaak niet meer bij elkaar gezet worden!

Hebt u al twee konijnen op volwassen leeftijd en komt er helaas een te overlijden of heeft u eén volwassen konijn, dan is er een mogelijkheid om deze te koppelen aan een nieuw, liefst volwassen, konijn. Ook hier is de beste combinatie een gecastreerde ram met een (gesteriliseerde) voedster. Er zitten bij de konijnenopvangcentra veel volwassen konijnen te wachten op een nieuw baasje. Vaak kunnen ze u daar helpen met de zoektocht naar een geschikte partner.

U kunt niet zomaar het nieuwe konijn bij het konijn thuis in het hok zetten. Konijnen kunnen vechten tot de dood erop volgt! Net als mensen vinden ook niet alle konijnen elkaar leuk. Het moet “klikken”. De nieuwe huisgenoten kunnen het beste aan elkaar wennen op onbekend terrein. Dit moet een ruimte zijn waar beide konijnen nog nooit geweest zijn. Iedere koppeling is anders en u moet er goed op letten dat er geen grote vechtpartijen ontstaan. Zorg voor wat speelgoed, lekker eten, handschoenen en een met water gevulde plantenspuit. Op internet is heel veel informatie te vinden over het daadwerkelijk bij elkaar zetten van de konijnen(koppelen). Kijk eens op www.konijnen.nl en www.bunnybin.nl