logo dierenkliniek

Röntgenfotografie

Digitale röntgenfotografie voor een directe uitslag

Met behulp van een röntgenfoto kunnen we de “binnenkant” van uw huisdier zichtbaar maken. Röntgenfoto’s zijn waardevol bij het vaststellen van aandoeningen aan de botten en gewrichten. Daarnaast kunnen ook de buikorganen, het hart, de longen, de schedel en het gebit op een foto beoordeeld worden. De uitslag is direct bekend.

Digitale röntgen

In onze kliniek wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur die speciaal voor gezelschapsdieren is ontwikkeld. Dierenkliniek Schaijk beschikt over een digitaal röntgensysteem. Hierdoor is er weinig röntgenstraling nodig om een goede foto te maken. Het grote voordeel van digitale röntgen is dat het beeld veel sneller te bekijken is.

Andere voordelen van deze moderne techniek zijn:

  • een foto kan met de computer lichter of donkerder worden gemaakt;
  • kwalitatief betere foto's;
  • geen ontwikkelvloeistof meer nodig, dus beter voor het milieu;
  • diverse metingen mogelijk met de computer;
  • delen van foto's kunnen gemakkelijk uitvergroot worden.

Kortom: een analyse is sneller en makkelijker te stellen en uw huisdier wordt minder belast.

Narcose

In de meeste gevallen gebeurt het röntgenonderzoek zonder narcose. Maar in sommige gevallen moet het dier in een positie gehouden worden die oncomfortabel is voor het dier of is het dier wat onrustig en ligt het daardoor niet stil genoeg voor een foto. In dat geval is narcose noodzakelijk om het dier in de juiste positie voor de foto te kunnen leggen en houden. Zo kan de foto in één keer goed gemaakt worden.

Heupdysplasie

Heupdysplasie (HD) is vooral bij grote hondenrassen een veelvoorkomende aandoening. Er is sprake van een afwijking in de vorm van het heupgewricht waardoor de kop van het bovenbeen niet mooi aansluit in de kom van de heup. Hierdoor kan het gewricht instabiel zijn wat moeilijkheden en pijn veroorzaakt tijdens het bewegen. HD wordt veroorzaakt door een combinatie van erfelijke en uitwendige factoren. Invloeden zoals groeisnelheid, lichaamsgewicht, beweging, spierontwikkeling en voeding spelen hierbij een belangrijke rol. De meeste rashonden, waarmee gefokt gaat worden, worden gecontroleerd op deze aandoening, om zo te voorkomen dat het wordt doorgeven aan de pup.

Elleboogdysplasie

Voor elleboogdysplasie (ED) geldt in grote lijnen hetzelfde als wat hierboven bij heupdysplasie is uitgelegd. De aandoening betreft nu de elleboog. Ook hier wordt de aandoening zowel door erfelijke factoren en uitwendige invloeden bepaald en treft vooral de (middel)grote hondenrassen. Elleboogdysplasie is eigenlijk een verzamelnaam voor een vijftal aandoeningen welke afzonderlijk, maar ook tegelijkertijd kunnen voorkomen. OCD (osteochrondose dissecans), LPC (los processus coronoideus), LPA (los processus anconeus), incongruentie (gewrichtvlakken sluiten niet goed aan) en artrose (botnieuwvorming).

HD en ED onderzoek

Alvorens met bepaalde rassen te mogen fokken is het verplicht om röntgenfoto’s van heupen en ellebogen objectief te laten beoordelen. Daarom worden alle officiële HD- en ED foto’s onder gelijke omstandigheden gemaakt en worden ze (digitaal) opgestuurd naar de Raad van Beheer, afdeling GGW (Gezondheid, Gedrag en Welzijn, voorheen de Hirschfeldstichting), voor officiële beoordeling. Voor het maken van de officiële foto’s wordt, meestal, een lichte sedatie toegepast. Dit is omdat de hond zeer stil moet liggen in een wat ongemakkelijke houding voor kwalitatief goede foto’s.