logo dierenkliniek

Echografie

Het binnenste zichtbaar maken

Met een echo kan het binnenste van een dier zichtbaar worden gemaakt. Een echo kan gebruikt worden om te kijken of uw huisdier drachtig is. Dit kan al vanaf ruim 3 weken dracht. De echo wordt ook ingezet om een afwijking in het lichaam op te sporen. Buikorganen als de lever, milt, nieren, blaas, prostaat, baarmoeder en het hart zijn met echo ook goed in beeld te brengen en te bekijken op afwijkingen.

Echo-onderzoek

Het echo-onderzoek is een relatief weinig ingrijpend onderzoek voor uw dier, maar wel vaak langdurig. Voor een echo-onderzoek moet uw huisdier altijd nuchter zijn. Uw huisdier hoeft niet onder narcose en het onderzoek is niet pijnlijk. Een enkel dier vindt het vervelend dat het op zijn rug stil moeten liggen, maar na enkele minuten gaat dat vaak probleemloos. Uw dier moet voorafgaand aan het onderzoek geschoren worden, omdat de haren veel storing in het beeld kunnen geven.

echografie apparaat

Uitslag

De uitslag van het echo-onderzoek wordt aansluitend aan het onderzoek met u besproken. Soms moeten er nog berekeningen worden gemaakt voordat we de uiteindelijke uitslag kunnen geven. Zo kan de uitslag dan nog even op zich laten wachten.