logo dierenkliniek

Chirurgie

Operaties

Onze operatiekamer is uitgerust voor het verrichten van de meest uiteenlopende chirurgische ingrepen. Naast standaardingrepen zoals sterilisaties en castraties moet u daarbij ook denken aan bij voorbeeld:

  • operaties aan geslachtsorganen zoals keizersneden;
  • buikoperaties aan maag, darmen, milt en blaas;
  • huidcorrecties als staartplooien en ooglidcorrecties;
  • verwijdering van tumoren met, indien nodig, aanvullend plastische chirurgie.

Narcose

De dieren worden meestal eerst met een of meerdere injecties in slaap gebracht en de slaap wordt vervolgens onderhouden met gasnarcose. Bij de injecties mag u als eigenaar aanwezig blijven. Dit geeft voor het dier vaak een veilig en vertrouwd gevoel en voorkomt stress.

Gasnarcose

De operatiekamer is voorzien van een modern gasnarcose-apparaat met volledige bewakingsapparatuur waarmee zowel zeer kleine dieren als grote zware honden goed gereguleerd en gecontroleerd onder narcose gebracht en gehouden kunnen worden. Gasnarcose is een veilige methode om dieren onder narcose te houden. De voordelen van narcosegassen zijn onder andere dat de narcosediepte en narcoseduur nauwkeurig te reguleren is.Zo bereiken we een narcose op maat voor ieder dier en iedere ingreep.

Bewaking

Tijdens de narcose wordt ervoor gezorgd dat het dier rustig slaapt, pijnvrij is en zich ontspant. Bewaking van het dier begint al voor de operatie met een zorgvuldig onderzoek van hart- en longfunctie, bloedcirculatie en algemene toestand. Op basis hiervan maken we een zorgvuldige keuze wat betreft soort en toediening van de narcose. Hierdoor weten we al welke risico's er kunnen zijn bij een bepaalde ingreep zodat we daar al van tevoren op kunnen inspelen.

Afwegingen

Bij elke individuele patiënt zullen wij de afwegingen maken:

  • Kan de ingreep ook veilig uitgevoerd worden zonder een vorm van narcose of met slechts een lichte narcose?
  • Is het ras gevoelig voor bepaalde narcosemiddelen?
  • Betreft het een jong, volwassen of oud dier?
  • Moeten er speciale maatregelen getroffen worden in verband met de aandoening waarvoor geopereerd/behandeld moet worden?
  • Is het een pijnlijke ingreep of niet?
  • Betreft het een lang- of een kortdurende ingreep?

Narcosebewaking

Het narcosebewakingsapparaat dat wij gebruiken toont alle waarden op een beeldscherm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hart- en longfunctie en lichaamstemperatuur. Het voordeel is dat alles overzichtelijk en duidelijk weergegeven wordt en alle belangrijke waarden met elkaar vergeleken worden zodat er een maximale veiligheid is. Bij de minste afwijking worden door het apparaat duidelijke signalen gegeven op verschillende niveaus. Hierdoor is het mogelijk om zeer vroeg al aanpassingen te doen voordat er werkelijk een probleem ontstaat.


Electrochirurgie

We beschikken in de operatiekamer over een apparaat voor electrochirurgie. Dit helpt tijdens operaties zoveel mogelijk te voorkomen dat bloedingen ontstaan en tevens kunnen heel eenvoudig kleine bloedinkjes gestelpt worden.

Wakker worden

Na de operatie wordt uw dier, per brancard, verplaatst naar de opnameruimte waar hij/zij, in een hok met bodemverwarming, rustig mag uitslapen. Ook tijdens het wakker worden zorgen wij voor intensieve begeleiding en controle. We controleren of de lichaamstemperatuur op peil blijft, de bloedcirculatie in orde is en of uw dier rustig wakker wordt. Uw dier gaat pas mee naar huis als deze helemaal goed wakker is. Ook als er extra pijnstilling nodig is, signaleren we dat in deze fase.